Президентът на САЩ Джо Байдън в неделя пристига във Великобритания, за

...
Президентът на САЩ Джо Байдън в неделя пристига във Великобритания, за
Коментари Харесай

Байдън отива в Лондон преди срещата на НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в неделя идва във Англия, с цел да обсъди в началото на идната седмица с английския министър председател Риши Сунак и крал Чарлз III проблемите с изменението на климата и идната среща на върха на НАТО (11-12 юли), оповестява " Ройтерс ".

Белият дом заяви, че пътуването е за " за по-нататъшно подсилване на околните връзки сред нашите народи ".

Президентът ще пътува до " Даунинг Стрийт " в понеделник, с цел да организира скромна среща със Сунак, петата им за последните месеци и единствено месец откакто двамата се споразумяха във Вашингтон за " Атлантическа декларация " и да работят дружно по напреднали технологии, чисти сила и сериозни минерали.

Говорителят на Сунак сподели, че техните полемики евентуално ще включват идната среща на върха на НАТО и Украйна.

" Докато сме изправени пред нови и невиждани провокации за нашата физическа и икономическа сигурност, нашите съюзи са по-важни от всеки път, съобщи Сунак в изказване, оповестено от неговия офис в събота. Обединеното кралство е водещият съдружник на Европа в НАТО, ние сме най-важният търговски, защитителен и дипломатически сътрудник на Съединените щати и сме в челните редици на даването на Украйна на поддръжката, от която се нуждаят, с цел да съумеят на бойното поле ", сподели Сунак.

Сунак усъвършенства възобновяване на връзките с Байдън, след като отношенията Лондон-Вашингтон охладняха при неговите предшественици Борис Джонсън и Лиз Тръс заради твърдата им позиция по отношение на договорката с Европейския съюз (ЕС) след Брекзит и по-тесните връзки на Джонсън с някогашния американски президент Доналд Тръмп.

За Байдън най-важната част от пътуването ще бъде срещата му с крал Чарлз в замъка Уиндзор в западната част на Лондон, където починалата майка на монарха кралица Елизабет беше хазаин на Барак Обама през 2016 година и Тръмп през 2018 година

Президентът и кралят би трябвало да обсъдят климатичните проблеми, тематика, по която 74-годишният Чарлз води акции и приказва намерено повече от пет десетилетия.

Когато двамата мъже се срещнаха на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP26 в Шотландия преди две години, Байдън похвали водачеството на Чарлз по тематиката, като му сподели: " Имаме огромна потребност от теб ".

" Много сте общителен, че го казахте ", отвърна Чарлз.

След срещата Байдън и Сунак напущат Англия за Литва, където водачите на НАТО ще се съберат за основна среща на върха. След това се чака Байдън да пътува до Хелзинки за среща с северните водачи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР